Sałatka w sam raz na letnią pogodę... Młode ziemniaki na dobre zadomowiły się w sklepach więc to jest właśnie ta chwila, kiedy trzeba z nich korzystać w pełni... Przepis powstał przy okazji mojego artykułu do magazynu Nasz Express i jest to idealny przykład na wykorzystanie letnich składników... a także na zużycie młodych ziemniaków z obiadu (jeśli zostaną)... Zapraszam do lektury i do garów oczywiście...
Składniki:
- kilka młodych, ugotowanych ziemniaków
- garść ulubionej sałaty
- 2 rzodkiewki
- cebula
- plaster wędzonego łososia
- szczypiorek
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz do smaku
Przygotowujemy sos do sałatki: musztardę francuską mieszamy z miodem, sokiem z cytryny, oliwą i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ziemniaki i rzodkiewkę kroimy w plastry, cebulę w piórka a szczypiorek drobno siekamy. Polewamy sosem i całość mieszamy. Dodajemy liście sałaty i od razu wykładamy na talerz (tworząc stożek).
Całość dekorujemy plastrem łososia i posypujemy szczypiorkiem.
Sałatka w sam raz na letnią pogodę... Młode ziemniaki na dobre zadomowiły się w sklepach więc to jest właśnie ta chwila, kiedy trzeba z nich korzystać w pełni... Przepis powstał przy okazji mojego artykułu do magazynu Nasz Express, wraz z bruscettą z bobem to idealny przykład wykorzystania letnich składników...
jaki fajniutki pomysł na sałatkę:) na pewno była pyszna:)
OdpowiedzUsuńMarta, sałatka była pyszna :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkolejny pyszny sposób na młode ziemniaczki :) ekstra. Polecam też młode ziemniaki z grilla http://www.zgrilla.pl/mlode-ziemniaki-z-grilla/
OdpowiedzUsuń