7 lutego 2013

Artykuł 3 - Japonia na talerzu: Poznajcie japońską zieloną herbatę

Filiżanka smaku... Zielona herbata... Od stuleci uważana za najzdrowszą... Warto poznać bliżej jej rodzaje i właściwości by delektować się tym trunkiem każdego dnia... W Wagamame podajemy ją za darmo

Japończycy i Chińczycy są specjalistami od zielonej herbaty - napój ten towarzyszy im bowiem przez cały dzień, od świtu, do nocy. Warto poznać się bliżej z tym naparem ponieważ herbata zielona ma wiele smaków, rodzajów oraz właściwości... Zależy to od warunków w jakich rosła oraz od późniejszego przetworzenia...
Co roku Japończycy produkują ponad 86 tys ton zielonej herbaty. W Wagamamie klienci dostają ją za darmo, nic tak bowiem nie odpręża jak filiżanka dobrej, zielonej herbaty...

Szczypta historii
Legenda głosi, że 2700 lat p.n.e. chiński cesarz odnalazł smak zielonej herbaty przypadkiem. Podczas odpoczynku pod krzewem herbacianym, zauważył, że kilka listków wpadło mu do miseczki z gorącą wodą. Gdy spróbował aromatycznego naparu, poczuł się nim oczarowany.
Zwyczaj picia herbaty został przywieziony do Japonii z Chin w VI w. przez wędrownych mnichów.

Uprawa i zbiory
Zielona herbata to efekt końcowy uprawy rośliny Camellia sinensis. Plantacje herbaciane umiejscowione są jednak dość nietypowo. W odróżnieniu od Chin, w Japonii uprawia się herbatę na małych wysokościach, zwykle u stóp gór, często na wulkanicznym podłożu. Na kilkanaście dni przed zbiorami, zaciemnia się niektóre plantacje - liście herbaty z dala od słońca nabierają ciemniejszego, zielonego koloru. Zbiory odbywają się najczęściej 4 razy w roku. Świeżo zebrane listki zielonej, japońskiej herbaty pozostawione są do przeschnięcia a następnie podgrzewane, by zatrzymać proces utleniania (japońska herbata powstaje więc w pracesie odparowania podczas gdy chińska jest palona). Nigdy nie poddana jest procesowi fermentacji (w odróżnieniu od herbaty czarnej), dzięki czemu naturalny zielony kolor i szereg drogocennych składników zostają zachowane niemalże w 100%.

Zaparzanie
Zapewne wszyscy smakosze zielonej herbaty wiedzą, że nie należy zalewać jej wrzącą wodą - traci wtedy swoje właściwości oraz smak - stanie się mętna i gorzka (w odróżnieniu do herbaty czarnej). Najepiej jest zaparzyć herbatę wodą o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni C (uzyskamy ją po ok 2-3 minutach od zagotowania).
Warto jednak wiedzieć co jeszcze wpływa na smak herbaty. Nie wystarczy tylko potraktować herbatę odpowiednią temperaturą, liczy się jakość wody, czas zaparzania oraz naczynie. Sprawdza się reguła, która mówi, że im lepsza jakość herbaty, tym niższa temeratura wody a dłuższy czas zaparzania (pamiętajcie, że tą samą herbatę można zaparzać nawet do 4 razy, wydłużając czas zaparzania oczywiście) . Generalnie, proces ten nie powienien przekraczać 3-4 minut. Ważna jest także jakość wody - absolutnie nie polecam wody z kranu - herbata zielona staje się mętna i "osadza się" na kubku. Wypróbujcie wodą przefiltrowaną lub mineralną - odczujecie różnicę od razu. Jeżeli chodzi o naczynie do podawania herbaty, to bezapelacyjną ulubienicą jest porcelana. Warto zaopatrzyć się w piękną porcelanową filiżankę i poświęcić parę minut na przygotowanie tego popularnego trunku.

Właściwości zdrowotne:green tea 1
Kobiety z Kraju Kwitnącej Wiśni od 22 lat wygrywają rankingi długowieczności. Czy to tylko geny? Współczesna nauka nie pozostawia dziś cienia wątpliwości, że rozwój człowieka, jego stan zdrowia, wydajność pracy oraz długość życia ściśle zależą od sposobu żywienia. Warto zatem poznać właściwości zdrowotne japońskich herbat by zastanowić się, czy nie lepiej pić jej zamiast kawy. Lista korzyści jest bardzo długa: zapobiega nawotworom, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu a także zapobiega miażdżycy. To tylko najważniejsze właściwości.

Z torebki czy liściasta?
Istnieje wiele rodzajów zielonych herbat, od najpopularniejszej sanha po najdroższą gyokuro. Ważne jest, w jakiej formie taką herbatę kupimy. Liściasta herbata to bogactwo smaku i aromatu - liście dobrej gatunkowo herbaty mają kolor od srebrzystego do ciemnozielonego, a po zaparzeniu stają się duże, ciężkie i opadają na dno (podczas gdy herbaty z torebki, to często najgorszy gatunek, powstały z przemiału). Wniosek z tego taki: jeśli herbaty, to tylko liściaste - tylko wtedy poznamy prawdziwy smak i uzyskamy najlepsze efekty.

Pomysły na wykorzystanie
green tea2Proponuję pić herbatę zieloną w różny sposób, na ciepło lub na zimno. W zimowe dni najlepiej rozgrzać się tym naparem dodając świeżego korzenia imbiru oraz limonkę, osłodzić cukrem brązowym lub miodem. W cieplejsze dni proponuję smoothie z zieloną herbatą: w sokowirówce zmieszać sok z jabłka, garść szpinaku, korzeń imbiru, limonkę, parę liści mięty i połączyć to z wystudzonym naparem z zielonej herbaty, w proporcji 1:1. Spróbujcie sami!

 Artykuł możecie przeczytać także na stronie Polska-Gotuje.pl - tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...