Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo modny ostatnio sos teriyaki.
Można go kupić w sklepie, ja jednak podam Wam przepis jak przyrządzić
go samemu. Kurczak z makaronem stir-fry to połączenie świeżych warzyw z
makaronem soba (czyli makaron z jajkiem i mąką gryczaną, lekko ciemny) oraz grillowanym kurczakiem i słodkim, gęstym sosem teriyaki. W
Wagamamie makaron smażony jest na elektrycznych płytach zwanych teppan
ale równie dobrze można przyrządzić go w woku. Zatem zakasamy rękawy i
do pracy. Kurczaka zamienić można na wołowy stek a także filet z
łososia.
Składniki (dla 2 osób):
Sos teriyaki:
- 200 g cukru
- 8łyżeczek jasnego sosu sojowego
- 4 łyżeczki sake (wino ryżowe, może być też mirin - czyli wino tylko do gotowania, oba się nadają)
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
oraz:
- 2 filety z kurczaka (albo steka wołowego lub łososia)
- 100 g kapusty pak choi
- pół czerwonej cebuli
- duża garść groszku cukrowego w całości
- pół pęczka szczypioru
- mała, czerwona papryczka chilli
- 200 g kiełków sojowych
- 400 g makaronu soba
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
- 2 łyżeczki sezamu
- 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
Filety z kurczaka czyścimy i myjemy. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na parę minut. Na małej patelni prażymy sezam (patelnia musi być sucha). Rozgrzewamy patelnię grilową i smażymy kurczaka z obu stron. Cebulę, pak choi, groszek cukrowy, szczypiorek kroimy w słupki. Siekamy chilli. Makaron soba gotujemy na wpół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Na woku rozgrzewamy olej i dodajemy curry. Chwilę przesmażamy. Dodajemy wszystkie warzywa (razem z kiełkami soi), smażymy 5 minut. Dodajemy makaron, 2 łyżki sosu sojowego i całość smażymy przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy z woka, wykładamy na talerz. Na wierzch wkładamy pokrojonego kurczaka. Całość delikatnie polewamy sosem, posypujemy sezamem i szybko zjadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...