31 stycznia 2013

Top 10 najpopularniejszych dań czyli Wagamama od kuchni... i kurczak w sosie teriyaki

          Co drugi klient zamawia katsu carry oraz zupę ramen z kurczakiem i szpinakiem... Jak to wygląda i z czym to się je? To wszystko w dzisiejszym artykule na portalu Polska-Gotuje.pl

          Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo modny ostatnio sos teriyaki. Można go kupić w sklepie, ja jednak podam Wam przepis jak przyrządzić go samemu. Kurczak z makaronem stir-fry to połączenie świeżych warzyw z makaronem soba (czyli makaron z jajkiem i mąką gryczaną, lekko ciemny) oraz grillowanym kurczakiem i słodkim, gęstym sosem teriyakiW Wagamamie makaron smażony jest na elektrycznych płytach zwanych teppan ale równie dobrze można przyrządzić go w woku. Zatem zakasamy rękawy i do pracy. Kurczaka zamienić można na wołowy stek a także filet z łososia.



Składniki (dla 2 osób):
Sos teriyaki:
  • 200 g cukru
  • 8łyżeczek jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżeczki sake (wino ryżowe, może być też mirin - czyli wino tylko do gotowania, oba się nadają)
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 
oraz:
  • 2 filety z kurczaka (albo steka wołowego lub łososia)
  • 100 g kapusty pak choi
  • pół czerwonej cebuli
  • duża garść groszku cukrowego w całości
  • pół pęczka szczypioru
  • mała, czerwona papryczka chilli
  • 200 g kiełków sojowych
  • 400 g makaronu soba
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego

          Najpierw zajmujemy się sosem teriyaki: wszystkie składniki mieszamy w garnku i czekamy, aż cukier się skarmelizuje. Teraz możemy zająć się resztą. 
          Filety z kurczaka czyścimy i myjemy. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na parę minut. Na małej patelni prażymy sezam (patelnia musi być sucha). Rozgrzewamy patelnię grilową i smażymy kurczaka z obu stron. Cebulę, pak choi, groszek cukrowy, szczypiorek kroimy w słupki. Siekamy chilli. Makaron soba gotujemy na wpół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. 
          Na woku rozgrzewamy olej i dodajemy curry. Chwilę przesmażamy. Dodajemy wszystkie warzywa (razem z kiełkami soi), smażymy 5 minut. Dodajemy makaron, 2 łyżki sosu sojowego i całość smażymy przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy z woka, wykładamy na talerz. Na wierzch wkładamy pokrojonego kurczaka. Całość delikatnie polewamy sosem, posypujemy sezamem i szybko zjadamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...