Tymczasem kolejny przepis na rybę gotowy... Sama ryba w tym przepisie to nic nowego - ale warzywa w bulionie chrzanowym to absolutna rewelacja. Bulion chrzanowy nadaje charakteru i wyrazistości potrawie... Może także stanowić idealną bazę dla kurczaka czy nawet polędwicy wieprzowej... Bardzo łatwe w przyrządzeniu i nie wymaga długiej listy składników - spróbujcie, po obfitych świętach i imprezie sylwestrowej, rybka w delikatnym bulionie to absolutna rozkosz!
Składniki (na 4 porcje):
- 600 g zwartych ziemniaków
- 200 g marchwi
- 1 por
- 1 łyżka margaryny
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 g słodkiej śmietany
- 2 łyżeczki chrzanu
- pół pęczka szczypiorku
- 4 filety z pstrąga (można użyć innej ryby)
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- olej
Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić margarynę, dodać warzywa i lekko poddusić. Wlać bulion i gotować ok. 12 min. na małym ogniu. Pora oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki i dodać do ugotowanych warzyw. Wlać śmietankę i gotować ok. 5 minut. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Dodać pokrojony szczypiorek.
Filety umyć, osuszyć i oprószyć solą. Rozgrzać olej i smażyć na nim rybę - ok. 3 minuty z każdej strony (zaczynając od skóry). Podawać z warzywami i ćwiartką cytryny.
Przepis pochodzi z gazety Sól i Pieprz, 4/2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...