2 stycznia 2013

smażony pstrąg z warzywami w bulionie chrzanowym

          Witajcie kochani w nowym roku... Życzę Wam spełnienia wszystkiego o czym marzycie, podróży dużych i małych, miłości do końca świata i odnalezienia inspiracji, która poprowadzi Was przez życie... Sobie życzę dotrwania we wszystkich nowych postanowieniach (sporą listę zrobiłam) i równie udanego roku...
          Tymczasem kolejny przepis na rybę gotowy... Sama ryba w tym przepisie to nic nowego - ale warzywa w bulionie chrzanowym to absolutna rewelacja. Bulion chrzanowy nadaje charakteru i wyrazistości potrawie... Może także stanowić idealną bazę dla kurczaka czy nawet polędwicy wieprzowej... Bardzo łatwe w przyrządzeniu i nie wymaga długiej listy składników - spróbujcie, po obfitych świętach i imprezie sylwestrowej, rybka w delikatnym bulionie to absolutna rozkosz!



Składniki (na 4 porcje):
  • 600 g zwartych ziemniaków
  • 200 g marchwi
  • 1 por
  • 1 łyżka margaryny
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g słodkiej śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 filety z pstrąga (można użyć innej ryby)
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • olej
         
          Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić margarynę, dodać warzywa i lekko poddusić. Wlać bulion i gotować ok. 12 min. na małym ogniu. Pora oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki i dodać do ugotowanych warzyw. Wlać śmietankę i gotować ok. 5 minut. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Dodać pokrojony szczypiorek.
          Filety umyć, osuszyć i oprószyć solą. Rozgrzać olej i smażyć na nim rybę - ok. 3 minuty z każdej strony (zaczynając od skóry). Podawać z warzywami i ćwiartką cytryny.



Przepis pochodzi z gazety Sól i Pieprz, 4/2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...