Uszka...
W sam raz na Wigilię...
Moje ulubione i zawsze robione przez Mamę...
W te Święta niestety ulepię je sama... Zostaję w Belfaście
Podane z barszczykiem w Wigilię będą przypominały mi jednak o rodzinnym domu...
Można także użyć samych pieczarek lub dodać kapustę kiszoną - ja wolę jednak same grzyby i dobrą garść suszonych, polskich grzybów z Mazurskich lasów... Dodają uszkom świątecznego wymiaru...
Spróbujcie, warto !
Wesołych Świąt !!!
Składniki (na ok 60 szt):
Ciasto - wg tego przepisu
Farsz:
- 1 kg pieczarek
- duża garść grzybów suszonych
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- olej
Najpierw zajmijmy się farszem: pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Grzyby suszone namaczamy w szklance wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy pieczarki. Suszone grzyby odsączamy, kroimy drobno i dorzucamy do pieczarek. Całość razem dusimy do momentu, aż cała woda odparuje. Dodajemy masło i doprawiamy do smaku.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 15 min żeby odpoczęło.
Ciasto cienko wałkujemy (na ok 2-3 mm) podsypując je cały czas mąką. Małą szklaneczką (mniejszą niż do pierogów) wycinamy kółka i lepimy małe pierożki. Dwa końce pierożków zlepiamy ze sobą tworząc w ten sposób uszka.
Gotujemy w osolonej wodzie, ok 5-6 min, jeżeli chcecie je zamrozić - jeszcze surowe wkładamy na desce do krojenia na 30 min do zamrażalnika. Dopiero teraz, gdy wszystkie pierożki są zamrożone i nie będą się przyklejać do siebie, można je pakować w woreczki i zostawić w zamrażalniku na parę tygodni.
Podawać z czerwonym barszczem.
Jakie foremne!
OdpowiedzUsuńA swieta na obczyznie wcale nie musza byc zle - wystarczy otoczyc sie fantastycznymi ludzmi :)
Maggie, do zdjęcia wybrałam te najładniejsze uszka :):) A Święta w żadnym wypadku nie będą złe - będą jednak bardzo inne - bo pierwszy raz z dala od rodziców ale za to w gronie bardzo bliskich mi osób... Pozdrawiam i Wesołych!
Usuń