Metamorfoza kotleta... Panie, Panowie... Przed Wami mielony z orientalną nutą kuminu... w towarzystwie sosu czosnkowego... dobra alternatywa dla zwykłego kotleta... nadaje się także na stół imprezowy... z mięsa można uformować małe kuleczki mięsne, usmażyć, nadziać na wykałaczki i podać z dipem czosnkowym lub innym...
albo przygotować hamburgery orientalne na grilla...
albo - tak jak ja to zrobiłam - podać na obiad, ze świeżą surówką i młodymi ziemniakami... zawsze to coś innego...
czy smaczne? jeżeli jesteście wielbicielami kminu rzymskiego - to jest to strzał w dziesiątkę...
Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia (marzec/2010) - delikatnie go jednak zmodyfikowałam...
Składniki:
- 0,5 kg mielongo mięsa wieprzowego
- 1 mały, świeży kalafior
- 100g kapusty pekińskiej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej (i trochę do panierki)
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz
- olej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 2 łyżki wody niegazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pokrojonego koperku
Kalafiora myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i drobno siekamy. Kapustę pekińską kroimy na cienkie paseczki. Mieszamy z mięsem, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy kotlety, panierujemy w bułce i smażymy na małym ogniu.
Mieszamy składniki sosu czosnkowego i podajemy do mięsa.
swietny pomysl na urozmaicenie mielonego miesa!:)
OdpowiedzUsuńoj chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)