21 sierpnia 2012

mięso mielone. kalafior. kapusta pekińska. kotlety mielone inaczej... a jakże!

Metamorfoza kotleta... Panie, Panowie... Przed Wami mielony z orientalną nutą kuminu... w towarzystwie sosu czosnkowego... dobra alternatywa dla zwykłego kotleta... nadaje się także na stół imprezowy... z mięsa można uformować małe kuleczki mięsne, usmażyć, nadziać na wykałaczki i podać z dipem czosnkowym lub innym...
albo przygotować hamburgery orientalne na grilla...
 albo - tak jak ja to zrobiłam - podać na obiad, ze świeżą surówką i młodymi ziemniakami... zawsze to coś innego...
czy smaczne? jeżeli jesteście wielbicielami kminu rzymskiego - to jest to strzał w dziesiątkę...

Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia (marzec/2010) - delikatnie go jednak zmodyfikowałam...



Składniki:
  • 0,5 kg mielongo mięsa wieprzowego
  • 1 mały, świeży kalafior
  • 100g kapusty pekińskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej (i trochę do panierki)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • olej
sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżki wody niegazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pokrojonego koperku


           Kalafiora myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i drobno siekamy. Kapustę pekińską kroimy na cienkie paseczki. Mieszamy z mięsem, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy kotlety, panierujemy w bułce i smażymy na małym ogniu.
          Mieszamy składniki sosu czosnkowego i podajemy do mięsa.



2 komentarze:

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...