2 sierpnia 2012

konfitura malinowo - rabarbarowa

Kolejny przepis na zamknięcie lata w słoiku... Tym razem w obrót poszedł rabarbar i maliny... Do tego trochę cukru, cierpliwości, serca i konfitura gotowa... Idealna na jesienne poranki czy domowe wypieki... Całość dopełnia lekko kwaśny smak rabarbaru... Polecam...







Składniki (na 3 słoiczki):
  • 6 gałązek rabarbaru
  • 2 garście świeżych malin
  • 0,5 szklanki cukru (lub więcej jeżeli potrzeba)
  • 100 ml wody

Rabarbar obieramy z włókien, myjemy i kroimy na kawałki. Do garnka wrzucamy maliny, pokrojony rabarbar, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej konfitury (ok 1,5 h.), od czasu do czasu mieszamy. Przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy (szczegóły opisałam w poprzednim poście).


5 komentarzy:

  1. Wspaniałe malinowe przetwory i zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Konfiturka przeapetyczna i super, że bez konserwantów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwa, zdrowa i przesmaczna konfitura... bez ulepszaczy ;P

      Usuń
  3. No siostra, cieszę się bardzo, że w końcu przekonałaś się do robienia konfitur... :) Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...