9 sierpnia 2012

faszerowany schab... czyli schabowy w nowym wydaniu...

Nigdy wcześniej nie faszerowałam schabu... Zawsze wydawało mi się, że mięso będzie suche i bez smaku... Miło się zaskoczyłam... Do tego czosnkowo - brokułowe nadzanie, wszystko wysłane szynką parmeńską i otoczone mozarellą... Bardzo smaczne i efektowne danie... Choć mimo wszystko kolejnym razem spróbuję z mięsem drobiowym... Wam pozostawiam wybór... jedno i drugie wyjdzie rewelacyjnie...
Tak swoją drogą... Za chwilę stuknie 30 000 odwiedzin mojej strony... Kto by się spodziewał? I prawie 200 osób lubiących moją stronę na fb... Dziękuję...



Składniki (dla 2 osób):
  • 2 grube plasty schabu (najlepiej z kością, każdy ok 3-4 cm, lub 2 piersi z kurczaka)
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej (lub boczku)
  • 4 plastry mozzarelli
  • świeże brokuły
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • wykałaczki
dodatkowo: puree z batatów i ziemniaków (robi się tak samo jak normalne puree) oraz gotowane brokuły


          Plastry schabu oprószamy solą i pieprzem (delikatnie z solą bo szynka parmeńska jest słona).  Przekrajamy w poprzek tworząc głębokie sakiewki (użyjcie bardzo ostrego noża).
          Odkrajamy parę różyczek brokułu, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmżamy posiekany czosnek i dodajemy pokrojone, ugotowane brokuły. Całość chwilę przesmażamy.
          Fszerujemy mięso: do sakiewki dodajemy najpierw podsmażone brokuły, następnie szynkę parmeńską oraz plaster mozzarelli. Wszystko mocno uciskamy i domykamy wykałaczką (pamiętajcie by ją wyciągnąć przed podaniem).
          Mięso smażymy na rumiano z obu stron, delikatnie podlewamy wodą i zapiekamy ok 40 min. w piekarniu nagrzanym do 180C (jeżeli macie patelnię z metalową rączką to nawet nie musicie przekładać mięsa do naczynia żaroodpornego). Na 5 minut przed podaniem, na wierzch schabu układamy plaster mozzarelli.
          Gdy mięso stanie się miękkie, wyciągamy z piekarnika i przystępujemy do zrobienia sosu. Mięso przekładamy na drewnianą deskę (niech odpocznie parę minut) a na patelnię, w której piekł się schab, dolewamy trochę wody oraz śmietanę. Wszystko mocno gotujemy, śmietana musi się zredukować i sos zgęstnieć. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...