Tak swoją drogą... Za chwilę stuknie 30 000 odwiedzin mojej strony... Kto by się spodziewał? I prawie 200 osób lubiących moją stronę na fb... Dziękuję...
Składniki (dla 2 osób):
- 2 grube plasty schabu (najlepiej z kością, każdy ok 3-4 cm, lub 2 piersi z kurczaka)
- 2 plasterki szynki parmeńskiej (lub boczku)
- 4 plastry mozzarelli
- świeże brokuły
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- wykałaczki
Plastry schabu oprószamy solą i pieprzem (delikatnie z solą bo szynka parmeńska jest słona). Przekrajamy w poprzek tworząc głębokie sakiewki (użyjcie bardzo ostrego noża).
Odkrajamy parę różyczek brokułu, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmżamy posiekany czosnek i dodajemy pokrojone, ugotowane brokuły. Całość chwilę przesmażamy.
Fszerujemy mięso: do sakiewki dodajemy najpierw podsmażone brokuły, następnie szynkę parmeńską oraz plaster mozzarelli. Wszystko mocno uciskamy i domykamy wykałaczką (pamiętajcie by ją wyciągnąć przed podaniem).
Mięso smażymy na rumiano z obu stron, delikatnie podlewamy wodą i zapiekamy ok 40 min. w piekarniu nagrzanym do 1800 C (jeżeli macie patelnię z metalową rączką to nawet nie musicie przekładać mięsa do naczynia żaroodpornego). Na 5 minut przed podaniem, na wierzch schabu układamy plaster mozzarelli.
Gdy mięso stanie się miękkie, wyciągamy z piekarnika i przystępujemy do zrobienia sosu. Mięso przekładamy na drewnianą deskę (niech odpocznie parę minut) a na patelnię, w której piekł się schab, dolewamy trochę wody oraz śmietanę. Wszystko mocno gotujemy, śmietana musi się zredukować i sos zgęstnieć. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...