29 lipca 2012

sałata z kalmarami, chorizo i ciecierzycą...

Przepis ten podsunął mi Rick Stein w książce "100 przepisów na ryby i owoce morza"... Sałata prezentuje się bardzo efektownie, szczególnie polecam na domowe party... Goście będą zdziwieni połączeniem składników, smakiem i oczywiście wyglądem... Jedna tylko rada: ja zdecydowanie zamieniłabym kalmary na krewetki... Sałata nie przejdzie ich smakiem i aromatem (niestety dzieje się tak w przypadku kalmarów, ma posmak bardzo rybny), no i zyskujecie pewność, że traficie w gusta większej ilości gości... Tak czy inaczej... warto... ciecierzyca rzadko króluje na naszych stołach, a w towarzystwie pikantnej kiełbasy chorizo, rukoli, pomiorków koktajlowych naprawdę jej do twarzy...




Składniki:
  • 100 g suchej ciecierzycy
  • 300 g kalmarów (ja proponuję jednak krewetki)
  • pomidorki koktajlowe (ok. 20 szt)
  • 150 g chorizo
  • rukola
  • oliwa
  • sól
Sos:
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej pietruszki
  • sól, pieprz

          Do garnka wlać wodę, dodać ciecierzycę i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok 40-50 min. Na 5 min przed upływem czasu dodać 1 łyżeczkę soli. Odstawić i poczekać aż wystygnie.
          Kalmary umyć i wewnętrzną część naciąć w kratkę (dzięki temu kalmary ładnie się zawiną). Jeżeli używacie jednak krewetek - umyć je i usunąć jelito. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć owoce morza, ok. 5-6 min. Odłożyć na talerz.
          Na tej samej patelni rozgrzać ponownie 1 łyżkę oliwy. Pokroić chorizo na plasterki i smażyć parę minut z każdej strony. Przełożyć na talerz.
          Teraz możemy zająć się dressingiem: czosnek i papryczkę drobno siekamy, całość łączymy z pozostałymi składnikami sosu, doprawiamy do smaku.
          Wszystkie składniki sałaty wrzucamy do jednej miski, pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Całość polewamy sosem i od razu podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...