Składniki:
- 100 g suchej ciecierzycy
- 300 g kalmarów (ja proponuję jednak krewetki)
- pomidorki koktajlowe (ok. 20 szt)
- 150 g chorizo
- rukola
- oliwa
- sól
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej pietruszki
- sól, pieprz
Do garnka wlać wodę, dodać ciecierzycę i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok 40-50 min. Na 5 min przed upływem czasu dodać 1 łyżeczkę soli. Odstawić i poczekać aż wystygnie.
Kalmary umyć i wewnętrzną część naciąć w kratkę (dzięki temu kalmary ładnie się zawiną). Jeżeli używacie jednak krewetek - umyć je i usunąć jelito. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć owoce morza, ok. 5-6 min. Odłożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać ponownie 1 łyżkę oliwy. Pokroić chorizo na plasterki i smażyć parę minut z każdej strony. Przełożyć na talerz.
Teraz możemy zająć się dressingiem: czosnek i papryczkę drobno siekamy, całość łączymy z pozostałymi składnikami sosu, doprawiamy do smaku.
Wszystkie składniki sałaty wrzucamy do jednej miski, pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Całość polewamy sosem i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...