Składniki:
- 750g krewetek
- 500 g makaronu
- 1 cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 puszka pomidorów (pokrojonych w kostkę, bez skóry)
- 250 ml śmietany słodkiej
- 100 ml białego wina
- rukola
- świeża pietruszka
- sól, pieprz
- oliwa
- parmezan
- cytryna
Makaron gotujemy w osolonej wodzie w osobnym garnku. W tym czasie przygotowujemy potrzebne składniki: cebulę kroimy w piórka, czosnek i pietruszkę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy parę minut. Dodajemy pomidory z puszki, wino i śmietanę. Całość gotujemy ok 15 min (aż całe wino wyparuje a śmietana lekko zagęści sos). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy obficie pietruszką.
W osobnej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i smażymy 2 minuty. Dodajemy krewetki i smażymy ok 5 min.
W dużym garnku mieszamy makaron z sosem, krewetkami i rukolą. Od razu podajemy (gdy zostawimy na później to cały sos wsiąknie w makaron i będzie niesmaczny). Całość posypujemy parmezanem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...