24 maja 2012

Risotto z krewetkami

Kolejna próba i eksperyment... Znów wyszedł... Czy to ja mam talent do gotowania czy to gotowanie jest takie proste? :) Ale wracając do tematu... Wczoraj zrobiłam risotto... Zawsze wydawało mi się skomplikowane i trudne do zrobienia... Nic bardziej mylnego! Owszem, przygotowanie tego dania wymaga trochę stania przy garach ale jest tego warte. Zapewniam... Poza tym nic nie sprawia takiej przyjemności jak pewność, że potrawa, którą przygotowujemy smakuje naszym towarzyszom. Jest tylko jednak rzecz, która mi przeszkadzała... Bób wyszedł za twardy... dlatego też następnym razem lekko go podgotuję i dopiero później dodam do ryżu... Wszystko poza tym idealnie współgrało... BUON APPETITO!
Przepis oczywiście pochodzi z przepysznej książki Mediterranean, Food Lovers (siora i rodzice! bardzo dziękuję za te smaczne inspiracje).


Składniki:

  • 2 łyżeczki masła
  • 500 g krewetek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ryżu Arborio (ryż specjalny do risotta)
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 100 g zamrożonego bobu (proponuję aby delikatnie go ugotować - nie będzie wtedy taki twardy)
  • 100 g zamrożonego groszku (możemy użyć zamrożonego, jest dużo mniejszy od bobu więc szybciej się ugotuje w ryżu) 
  • 2 łyżeczki Crème fraîche (francuska, lekko ukwaszana śmietana - myślę, że można zamienić ją i użyć naszej kwaśnej, polskiej śmietany - dla bezpieczeństwa smaku spróbujcie jednak dodać 1 łyżeczkę)
  • sok z 1 limonki
  • garść świeżej pietruszki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku





Przed przystąpieniem do gotowania radzę przygotować sobie wcześniej składniki - później nie będziecie mogli oderwać ręki od mieszania ;P Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Smażymy krewetki (jeżeli kupiliście surowe - smażymy do momentu aż się zaróżowią; jeżeli obgotowane - zaledwie 2 min). Usmażone krewetki przekładamy do osobnego naczynia. Na tym samym tłuszczu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę i posiekany czosnek. Po 2 minutach dodajemy suche ziarenka ryżu i mieszamy. Ziarenka muszą oblepić tłuszcz z każdej strony, smażyć 5 min. Dodać całe wino, cały czas mieszać, poczekać aż całe wino wsiąknie w ryż. Teraz dolewamy bulion (nie więcej niż po pół szklanki za każdym razem), ciągle mieszamy. Gdy jedna część bulionu wsiąknie w ryż, dodajemy kolejną - i tak do momentu, gdy cały bulion wsiąknie. Proszę uzbroić się  w cierpliwość - zajmie to ok 30 min. Cały czas mieszamy. Dodajemy mrożony groszek i lekko podgotowany bób. Mieszamy i gotujemy przez następne 5-7 min. Ryż i warzywa powinny być już całkowicie miękkie. Dodajemy krewetki, sok z limonki, pietruszkę, śmietanę i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przez chwilę i od razu podajemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...