W oryginalnym przepisie nie było makaronu ryżowego a tym bardziej pierożków won ton - ja jednak postanowiłam urozmaicić swoje danie...
Składniki:
- 1,5 l wywaru drobiowego
- 2 łyżeczki pasty tom yum
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 szt świeżej trawy cytrynowej
- 5 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 średnia, czerwona papryczka chilli
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 225 g ugotowanych wcześniej krewetek
- świeże zioła (ja użyłam pietruszki bo nie lubię kolendry)
- mała puszka (ok 200g) kasztanów wodnych
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 3 liście limonki kaffir (myślę, że można zastąpić je skórą z limonki-choć pewnie nie są aż tak aromatyczne)
Pierożki won ton:
- gotowe ciasto na pierożki won ton
- krewetki
- 1 łyżka sosu sojowego
- parę liści kapusty pekińskiej
- parę sztuk wodnych kasztanów
Wlewamy wywar do garnka, zagotowujemy. Dodajemy pastę tom yum, obrany i pokrojony imbir, posiekane chilli (bez ziaren), trawę cytrynową i całe liście limonki kaffir. Chwilę gotujemy - aż pasta się rozpuści. Dodajemy sos rybny, mleko kokosowe i makaron ryżowy. Gotujemy kolejne 10 min i cały czas mieszamy. Gdy makaron stanie się miękki (można go pociąć nożem w garnku), dodajemy krewetki i pokrojone kasztany wodne. Gotujemy zaledwie parę minut i od razu podajemy.
Farsz do pierożków mieszamy: ugotowane wcześniej krewetki kroimy na mniejsze części, liście kapusty pekińskiej i kasztany drobno kroimy, doprawiamy sosem sojowym. Lepimy pierożki (kreatywność wskazana) i gotujemy na parze. Podajemy z zupą. Smacznego!
Farsz do pierożków mieszamy: ugotowane wcześniej krewetki kroimy na mniejsze części, liście kapusty pekińskiej i kasztany drobno kroimy, doprawiamy sosem sojowym. Lepimy pierożki (kreatywność wskazana) i gotujemy na parze. Podajemy z zupą. Smacznego!
Uwielbiam takie orientalne zupki! A pierozkow won-ton jeszcze nie robilam, za to "na miescie" czesto sie nimi zajadam.
OdpowiedzUsuń