Składniki na sałatę:
- mieszane liście sałaty
- filet z kurczaka (1 szt zdecydowanie wystarczy)
- mandarynki (ja użyłam tych z puszki)
- pół cebuli
- świeży groszek (strąki młodego groszku)
- orzechy nerkowca
- świeże kiełki soi
Składniki na dressing sezamowy:
- 35 ml oleju sezamowego
- 30 ml octu ryżowego
- 100 ml oliwy - np tej z ekologicznego sklepu
- 25 ml soku z mandarynek
- 1 łyżeczka angielskiej musztardy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy w wodzie z niewielką ilością soli. Do dużej miski dodajemy liście sałaty, cebulę pokrojoną w piórka, mandarynki. Na suchą, nagrzaną patelnię wrzucamy orzechy, rumienimy i odstawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy wok, dodajmy 1 łyżkę oliwy (ja użyłam oleju sezamowego). Do woka dodajemy kurczaka, kiełki soi i pokrojone w paseczki strąki grochu. Całość smażymy 3 minuty. Przygotowujemy dressing - wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Zawartość woka przekładamy do miski, zalewamy dressingiem i wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz i dekorujemy orzechami. Gotowe!
Ale pysznie i zdrowo :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! :) Taka wiosenna zielenina ;P Pozdr
UsuńLubię, lubię, a i jeszcze chrupiące nerkowce moje ulubione, naprawdę wiosenna :-)
OdpowiedzUsuń