13 marca 2012

Łosoś z pietruszką i cytryną w papilotach

Jestem! Wróciłam! Eskapadę do Polski uważam za zakończoną...Kochani! Było cudownie! ...pod każdym względem... Dominowały oczywiście spotkania bardzo towarzyskie (pozdrowienia dla ekipy z Elbląga i Poznania) ale nie zabrakło także tych biesiadnych przy stole... Ulubiona kaczka z czerwoną kapustą mamy... Baba ziemniaczana... Ognisko... Piwko... Ulubiona chińszczyzna, biesiada w greckiej tawernie (Ahoj Kolejorz!), ciasto marchewkowe Ryby i aglio olio... No i kuchnia u Majki, magiczne miejsce! Zdjęcia są, zapewne prędzej czy później tu trafią...

Tymczasem wracam do swojej kuchni... Ku uciesze mego amore zakasam rękawy i biorę się za jedną z ulubionych ryb... Łosoś po raz kolejny... Tym razem z pietruszką i cytryną w papilotach czyli zawinięty w folię aluminiową... Do tego szpinak z czosnkiem i parmezanem oraz szparagi... Wszystko w towarzystwie pieczonych ziemniaków... Achhh!!! Jak ja kocham gotować!!!






Składniki (na 2 porcje):

  • 4 świeże filety z łososia
  • cytryna
  • świeża pietruszka
  • szparagi
  • szpinak (dziś użyłam mrożonego)
  • słodka śmietana
  • czosnek (3 ząbki)
  • parmezan (2 łyżki)
  • sól, wegeta, słodka papryka

Filety z łososia przyprawiamy wegetą z obu stron, wierzch obficie posypujemy świeżą pietruszką i całość przykrywamy plasterkami cytryny. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową tworząc paczuszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2000C i pieczemy ok 45 min. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w części. Doprawiamy świeża pietruszką, słodką papryką i solą. Delikatnie skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 40 min. (temperatura ta sama). Przygotowujemy szpinak: do garnka wlewamy odrobinę wody, dodajemy zamrożony szpinak i gotujemy ok 15 min (szpinak ma stać się miękki). Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, starty parmezan oraz pół szklanki słodkiej śmietany. Doprawiamy solą do smaku. Osobno gotujemy szparagi. Wykładamy na talerz, rybę skrapiamy cytryną i szybko jemy! Smaczności!



5 komentarzy:

  1. mój ulubiony łosoś w papilotach, najzdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie przyrządzony łosoś! Nie ma jak "kawał" zdrowej ryby:) pozdrawiam - Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. ale się zrobiłam głodna !!
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...